Blij wakker worden op jouw ideale matras
Wist je dat je gemiddeld één derde van je leven al slapend doorbrengt? Na een goede nachtrust kan je de wereld aan! Kwalitatieve slaap is belangrijk om je dagen goed door te komen. Net daarom is de keuze van je matras zo belangrijk en heel persoonlijk. Met de juiste matras voor jouw lichaam gaat je slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Hoe kies je de juiste matras? Daar helpen we je graag bij.
Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een matras?
- Persoonlijke slaapvoorkeur: slaap je op je rug, zij of buik? Lig je liever hard of eerder zacht? Dat zijn zaken die mee bepalen welke matras goed is voor jou. Het kan goed zijn om aparte matrassen te kopen voor jou en je slaappartner, als jullie wensen ver uit elkaar liggen.
- Specifieke behoeften: sukkel je met rugklachten, ben je allergiegevoelig of zweet je veel ’s nachts? Die kenmerken bepalen mee welke matras je het meeste slaapcomfort kan bezorgen.
- Ben je groot? Standaard is een matras 200 cm langer, maar er bestaan ook modellen die 210 of zelfs 220 cm lang zijn. Zo kunnen je voeten de hele nacht ín bed blijven liggen.
Elk type matras biedt unieke voordelen, dus het is de moeite waard om verschillende opties te overwegen om de perfecte matras voor jouw slaapbehoeften te vinden.
Matrassen uit verschillende materialen
Matrassen worden vervaardigd uit verschillende materialen met elk hun unieke eigenschappen. Je kiest het materiaal dat het beste aanvoelt voor jouw lichaam en aansluit bij jouw slaapbehoeften.
Koudschuim matrassen
Matrassen uit koudschuim staan bekend om hun lange levensduur. Ze zijn veerkrachtig en herstellen snel hun oorspronkelijke vorm, waardoor ze minder snel doorhangen. Ze hebben een open celstructuur waardoor ze een goede ventilatie hebben. Prijs-kwaliteit is dit een zeer goed matrastype. Een koudschuim matras voelt eerder koel aan.
Pocketveren matrassen
Pocketveren matrassen bevatten honderden individuele veren die onafhankelijk van elkaar bewegen. De matras zorgt voor gerichte ondersteuning van je lichaam dankzij comfortzones. Door de open structuur tussen de veren bieden deze matrassen uitstekende luchtcirculatie, wat ook helpt bij temperatuurregulatie. De matrassen voelen stevig maar zijn toch comfortabel.
Latex matrassen
Latex matrassen zijn vaak gemaakt van natuurlijke latex, wat ze hypoallergeen en bestand tegen huisstofmijt maakt. Een matras met latexkern is zeer hygiënisch. Latex biedt uitstekende ondersteuning en past zich aan de contouren van het lichaam aan, wat zorgt voor gelijkmatige gewichtsverdeling en drukverlaging. Het materiaal is zeer soepel en veerkrachtig. Bovendien zijn ze zeer duurzaam en behouden ze hun vorm vaak langer dan veel andere matrastypes. Een latex matras is een ecologische keuze.
Traagschuim matrassen
Traagschuim, ook wel memory foam genoemd, heeft het vermogen om zich aan te passen aan de vorm van je lichaam. Dit zorgt voor uitstekende drukverlaging, wat pijn en ongemak vermindert. Dit materiaal absorbeert beweging, wat het een uitstekende keuze maakt voor koppels die niet graag door elkaars nachtelijke bewegingen gestoord worden. Traagschuim reageert op lichaamswarmte en wordt zachter naarmate het materiaal warmer wordt. De matras omhult je lichaam als het ware, eens het opgewarmd is. Dit matrastype is ideaal voor mensen met rug- of gewrichtspijn.
De juiste matras voor jouw slaaphouding
In welke houding je slaapt, bepaalt ook het soort ondersteuning dat je matras je lichaam moet bieden. Hier gaan we nog even dieper op in:
Je bent een zijslaper
Wanneer je op je zij slaapt is het belangrijk dat je matras de natuurlijke kromming van je lichaam volgt. Daarom is een zachte tot medium stevige matras ideaal. Zo worden ook de drukpunten maximaal verlicht.
Je bent een rugslaper
Je ruggengraat moet goed ondersteund worden wanneer je op je rug slaapt zodat hij zijn natuurlijke S-vorm kan behouden gedurende de hele nacht. Daarvoor biedt een medium tot stevige hardheid van matras de beste ondersteuning.
Je bent een buikslaper
Wanneer je op je buik slaapt, kies je een stevige matras. Zo vermijd je dat je ruggengraat in een onnatuurlijke houding terechtkomt. Door een stevige matras te kiezen, zorgt je bed voor tegendruk ter hoogte van je buik, en gaat je rug niet doorhangen. Op een zachte matras zal je rug wel doorhangen, krijg je een uitholling ter hoogte van de onderrug en kan je rugklachten krijgen.
Je bent een woelige slaper
Beweeg je veel in je slaap dan ben jij - maar vooral ook je slaappartner - gebaat met een matras die bewegingsoverdracht minimaliseert. Zo voelt de ene slaper de bewegingen van de andere nauwelijks en wordt jullie nacht niet onnodig onderbroken. 2 aparte matrassen kunnen dit probleem ook deels verhelpen. In dit geval kies je best een traagschuim matras.
Waarom investeren in een kwaliteitsvolle matras?
Investeren in een kwaliteitsvolle matras is kiezen voor een kwaliteitsvol leven. Een goede matras biedt niet alleen het comfort dat nodig is voor een diepe, ononderbroken slaap, maar ondersteunt ook de juiste uitlijning van je wervelkolom en vermindert drukpunten op het lichaam. Dit kan helpen bij het voorkomen van chronische pijn in de rug, nek en gewrichten.
Daarnaast draagt een kwaliteitsvolle matras bij aan een betere slaapkwaliteit, wat essentieel is voor het herstel van je lichaam en een betere concentratie overdag. Elke dag uitgerust opstaan kan je enkel bekomen door elke nacht goed te slapen.
De duurzaamheid van matrassen uit hoogwaardige materialen zorgt er ook voor dat je ze minder snel moet vervangen, waardoor het op lange termijn een kosteneffectieve keuze is. Uiteindelijk draagt een goede matras bij aan een betere levenskwaliteit door ervoor te zorgen dat je elke nacht optimaal kan rusten en herstellen.
Wanneer moet je een topmatras kopen?
Een topmatras of topper leg je bovenop je ‘dikke’ matras en maakt je bed iets zachter. De voordelen?
· Een topmatras maakt je bed iets zachter, wat extra ligcomfort kan geven.
· Hebben je partner en jij elk een aparte matras? Dan wordt de scheiding tussen jullie matrassen weggewerkt onder de topper.
· Je kan je topper makkelijk draaien, keren en verluchten – alleszins makkelijker dan een dikke, zware matras keren.
· Het gebruik van een topper verlengt de levensduur van je matras.
· Sommige topmatrassen hebben een tijk, een afneembare hoes. Die kan je dan regelmatig in de wasmachine steken voor extra hygiëne.
Een topmatras is niet per se nodig. Je kiest zelf of je bij je matras ook een topper aanschaft of niet. Die keuze is heel persoonlijk.
Wat heb je bij de aankoop van een matras nog nodig?
Je hebt de matras van je dromen gevonden, wat nu? Past je nieuwe matras niet op je huidige bed, dan moet je nog een keuze maken. Want je matras is maar één onderdeel van je hele slaapsysteem. Je keuzemogelijkheden:
1. Een boxspring: de gestoffeerde bedbodem van een boxspring bevat springveren. Afhankelijk van je gekozen model, heb je soms ook een hoofd- en voetbord. Een boxspring geeft je slaapkamer een tijdloze uitstraling en maakt van je slaapplek de ultieme ontspanningsruimte. Door lucht tussen de veren biedt dit type slaapsysteem ook een uitstekende ventilatie.
2. Een lattenbodem: lattenbodems bieden flexibele ondersteuning en bevorderen de luchtcirculatie onder het matras, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en hygiëne van het matras. Ze zijn bijzonder geschikt voor latex- en foam matrassen.
3. Een bedkader: een bedkader is het frame waarin je je lattenbodem of inleg-boxspring plaatst. In bedkaders heb je heel veel mogelijke kleuren, modellen en afwerkingen. Je kan opteren voor stof of hout.
4. Bedtextiel: je bed moet ook aangekleed worden om het te kunnen gebruiken als slaapplaats. Onze onestopshop laat je toe om meteen al je nodige bedtextiel ook aan te kopen. Denk daarbij aan kussens, dekbedden, dekbedovertrekken en hoeslakens.
Wat is de levensduur van mijn matras?
Een matras is een item dat heel intensief gebruikt wordt: je slaapt er gemiddeld 8 uur per nacht op. Het type matras dat je kiest en het gebruik bepalen mee de levensduur. Als je je matras goed onderhoudt, dan gelden volgende gemiddelde levensduren:
- Een koudschuim matras gebruik je gemiddeld 12 tot 15 jaar.
- Een matras met pocketveren heeft een gemiddelde levensduur van 8 tot 10 jaar.
- Traagschuim matrassen blijven gemiddeld 8 tot 12 jaar goed.
- Latexkern matrassen hebben een levensduur van 7 tot 9 jaar.
Hoe verleng ik de levensduur van mijn matras?
Laat je matras zo lang mogelijk meegaan met volgende tips:
- Gebruik je matras enkel met een passend bedkader en de juiste maat lattenbodem of het juiste formaat boxspring bedbodem.
- Wist je dat je gemiddeld een kwart liter vocht verliest ’s nachts? Gebruik een molton matrasbeschermer onder je hoeslaken om zo veel mogelijk vocht op te vangen voor het je matras bereikt.
- Draai en keer je matras regelmatig zodat ze gelijkmatig slijt en niet gaat doorhangen.
Hoe onderhoud ik mijn matras?
Hou je matras langer als nieuw door volgende onderhoud:
- Lucht je bed elke dag: leg je dekbed open achteraan het bed en open een raam.
- Draai en keer je matras één keer per maand om (let op, traagschuim matrassen kun je wel draaien van hoofd- naar voeteinde, maar niet keren).
- Stofzuig je matras af en toe. Zo neem je huidschilfers, stof en allergenen weg.
- Behandel vlekken onmiddellijk met een mengsel van water en zachte zeep.
- Maak één keer per jaar je matras schoon met baking soda: strooi de soda over je matras, borstel het poeder in je matras, laat enkele uren intrekken en stofzuig daarna weer op.
Kom matrassen testen in onze showroom
Breng een bezoek aan onze showroom in Belsele om verschillende types matrassen uit te proberen. Wat op papier perfect lijkt, kan in de praktijk anders uitvallen. Maak geen overhaaste beslissing, want je brengt veel tijd door in bed.
Bij woonwinkel Jonckheere bieden we enkel kwaliteitsvolle en betrouwbare merken aan zoals Belgische merken Nox, Recor Bedding en Dormo, het Deense merk Tempur en het Zwitserse merk Swissflex.
Ben je in de woonwinkel en heb je toch nog twijfels? In onze showroom kun je je noden voorleggen aan één van onze deskundige adviseurs. Zij laten je graag zien welke opties beschikbaar zijn. Dankzij onze langdurige samenwerking met onze matrasmerken weten we dat we kunnen helpen bij de keuze van een juiste matras voor jou.
Zoek je niet enkel een matras?
Wil je naast een matras ook kijken voor een nieuw bed, of een hele slaapkamer? Op de pagina bedden vind je onze praktische beddenkeuzegids die je helpt de juiste beslissing te maken.